Muž, jehož jméno policie zatím nezveřejnila, zabil v pátek odpoledne v centru jihofinského Turku dva lidi. Oba byli podle policie finskými občany. Mezi dalšími osmi zraněnými je také po jednom občanovi Švédska, Británie a Itálie. Tři zranění stále zůstávají v nemocnici na jednotce intenzivní péče. Podle prvotních poznatků vyšetřovatelů se Maročan zřejmě soustředil při útoku na ženy.

Samotného útočníka policisté střelili do nohy a nyní je v péči lékařů. Vyslechnout ho zatím nebylo možné, uvedla policie. Podle ní přišel mladý muž do Finska v loňském roce a "účastnil se azylového řízení". Finská stanice MTV uvedla s odvoláním na anonymní zdroj, že mu úřady azyl udělit odmítly.

"Čin byl vyšetřován jako vražda, ale během noci jsme obdrželi dodatečné informace, které naznačují, že jde o trestný čin související s terorismem," uvedla policie.

Kromě hlavního podezřelého jsou v současnosti ve vazbě další čtyři osoby, napsala policie na twitteru. Podle agentury Reuters jsou všichni z Maroka. Dnes ráno vyšetřovatel Markus Laine agentuře AFP řekl, že je zadržovaných pět. "Prověřujeme roli pěti dalších osob, nejsme si však ještě jisti, zda jsou (s útokem) nějak spojeni," dodal Laine, podle kterého byli zadržení v kontaktu s hlavním podezřelým.

Na twitteru dnes finská policie uvedla, že při vyšetřování spolupracuje i s dalšími zeměmi. Vydala také mezinárodní zatykač na dalšího podezřelého.

Po útoku Finsko posílilo po celé zemi bezpečnostní opatření. Více policistů střeží mimo jiné mezinárodní letiště v Helsinkách či železniční nádraží. Finská tajná služba už v červnu zvýšila stupeň ohrožení teroristickým činem z "nízkého" na "zvýšený".

Po celém Finsku dnes vlají vlajky na půl žerdi. Prezident Sauli Ninistö se dnes v katedrále v Turku zúčastnil mše za oběti útoku. "Je třeba zachovat klid, nenávist není odpovědí," uvedl premiér Juha Sipilä.

Turku, které má asi 180.000 obyvatel, leží zhruba 150 kilometrů západně od hlavního města.