Velitel izraelské elitní jednotky Duvdevan, která se cvičení zúčastnila, řekl, že pro jeho oddíl šlo o "smysluplnou a užitečnou" zkušenost. Specialisté cvičili v zastavěné části základny.

Za Českou republiku se podle Šulce akce zúčastnilo zhruba 50 příslušníků 601. skupiny speciálních sil. Uvedl, že výcvik byl zaměřen "na sdílení zkušeností při vedení protiteroristických operací v zastavěném prostoru" a konal se na přelomu července a srpna.

"Na společném výcviku si ceníme především zkušeností izraelské strany a také specifických podmínek a prostředí v jejich výcvikových prostorech," sdělil ČTK Šulc.

Podle listu The Jerusalem Post to pro Čechy byla první příležitost podělit se o znalost boje v městském prostředí s izraelskou elitní jednotkou.

Čeští specialisté byli nasazeni do několika zahraničních misí včetně Afghánistánu či Mali. Jednotka Duvdevan je vysílána na tajné operace na nepřátelské území a loni ji za její mimořádné výkony vyznamenal náčelník generálního štábu izraelské armády Gadi Eisenkot.

Izraelský list připomíná zásluhy Prahy o vznik Izraele, když Češi hned po ustavení izraelského státu poslali zbraně a na území Československa poskytli výcvik izraelským pilotům, specialistům a parašutistům.