Sýrie do země pustila armády Ruska a Íránu, Turecko do bojů vstoupilo na severu země u své hranice. Spojené státy vedou mezinárodní koalici v bojích proti islámským radikálům.

O tom, že je válka u konce, podle poradkyně svědčí fakt, že Sýrie poprvé od zahájení bojů pořádala v Damašku mezinárodní veletrh. "Jsme na cestě k obnově," citovala Šaabanovou syrská agentura SANA.

Americký prezident Donald Trump ukončil pomoc Ústřední zpravodajské služby (CIA) povstaleckým skupinám a Turecko, které rovněž dlouho stálo za odpůrci prezidenta Bašára Asada, už také přestalo trvat na Asadově sesazení. Místo toho buduje vztahy s Asadovým spojencem Ruskem a zaměřilo se na boj proti Kurdům u své hranice, uvedl Reuters.

"Stejně jako bojujeme proti terorismu, budeme bojovat proti nelegitimní přítomnosti v naší zemi, ať jde o USA nebo o Turecko," řekla Šaabanová.

Veletrh se v syrské metropoli konal za účasti regionálních zemí a Šaabanová jej označila za důkaz "bodu obratu" ve válce.

V západní Sýrii se podařilo boje zklidnit díky lokálním příměřím. Armáda se může zaměřit na boj proti radikálům, kteří jsou stále na severu a na východě země. Válka si vyžádala statisíce obětí a vyvolala uprchlickou krizi, protože své domovy opustilo na 11 milionů Syřanů. Část z nich je v zahraničí.