Incident následoval po čtvrtečním útoku automobilem v Barceloně, při kterém přišlo o život 13 lidí a více než stovka dalších utrpěla zranění. Podle ministra vnitra katalánské regionální vlády Joaquima Forna mají obě události spojitost a úřady se domnívají, že pachatelé útoků byli členy téže teroristické buňky.

Pásy s výbušninami, kvůli nimž zasahovali v Cambrils u vozidla útočníků pyrotechnici, byly podle ministra jen napodobeniny.

Útok v Cambrils zarazila policie hned v zárodku. Policisté během zásahu vyzývali obyvatele města, které leží u moře asi 120 kilometrů jižně od Barcelony, aby nevycházeli z domů.

Ve Španělsku je zejména v době prázdnin i v nočních hodinách v ulicích mnoho lidí, včetně turistů. Jeden ze zraněných civilistů je v kritickém stavu na jednotce intenzivní péče.

"Údajní teroristé jeli v Audi A3 a srazili několik lidí, než narazili na hlídku; poté začala střelba," sdělil podle agentury AFP mluvčí katalánské regionální vlády.

"Mezi druhou a půl třetí jsme byli na plážové promenádě. Slyšeli jsme střelbu a mysleli jsme si, že to musí být rakety, ale byly to výstřely," řekl agentuře 20letý zaměstnanec restaurace Markel Artabe.

Po barcelonském útoku zadržela policie tři lidi, ne ale řidiče dodávky, po kterém pokračuje pátrání.