"Jsme hluboce zarmouceni nad oběťmi odporného útoku v Barceloně a vyjadřujeme Španělům solidaritu a přátelství," reagoval mluvčí Merkelové Steffen Seibert‏. V podobném duchu reagoval Juncker, který také vyzdvihl hrdinství těch, kteří navzdory nebezpečí spěchali na pomoc těm, kteří se ocitli v nejvyšším ohrožení.

"Spojené státy odsuzují teroristický útok v Barceloně a udělají vše, co je nezbytné k tomu, aby pomohly. Buďte tvrdí a silní, milujeme vás!" napsal Trump na twitteru. Podle Tillersona by teroristé z celého světa měli vědět, že USA a jejich spojenci jsou odhodláni je dopadnout a postavit před soud. Americká první dáma Melania Trumpová věnovala Barceloně "své myšlenky a modlitby".

"Celá Evropa stojí za Barcelonou. Naše myšlenky jsou s oběťmi a všemi postiženými tímto zbabělým útokem proti nevinným," reagoval na twitteru Tusk. Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani mimo jiné zdůraznil, že "celá EU je jednotná v obraně míru". Podobně odsoudil útok a hovořil o spojenecké jednotě proti terorismu předseda Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg.

Britská premiérka Theresa Mayová uvedla, že je myšlenkami s oběťmi a se zasahujícími záchranáři. "Spojené království stojí při Španělsku proti teroru," prohlásila na twitteru. Londýnský starosta Sadiq Khan uvedl, že myslí na oběti "tohoto barbarského teroristického útoku", a dodal, že britská metropole stojí při Barceloně proti "teroristickému zlu".

Francouzský prezident Emmanuel Macron napsal, že všechny myšlenky a solidarita Francie směřují k obětem tragického útoku v Barceloně. "Zůstáváme jednotní a odhodlaní," upozornil. Ozvali se i starostové Paříže a Nice, které se v minulosti rovněž staly obětí teroristického útoku. "Barcelona a Paříž jsou městy sdílení, lásky a tolerance. Tyto hodnoty jsou silnější než tento ohavný a zbabělý terorismus," reagovala pařížská starostka Anne Hidalgová. Zhrození z incidentu a podporu obětem "hanebného útoku" vyjádřil starosta města Nice Christian Estrosi.

Pohnutí nad útokem vyjádřil také papež František. Španělská muslimská obec dnes ostře útok odsoudila. Ve svém prohlášení vyjádřila soustrast rodinám obětí a popřála brzké uzdravení zraněným.