Policisté požádali majitele obchodů, aby nechali vstoupit chodce a stáhli za nimi rolety. Další jejich kolegové zadržovali dav na Katalánském náměstí na severním konci ulice a volali: "Teroristický útok!"

"Náhle jsem uslyšel zvuk nárazu. Celá ulice se dala do běhu a všichni křičeli," líčil jeden ze svědků televizi Sky News. Lidé se nemohli dostat do podzemní dráhy, protože policie uzavřela stanice metra i železniční stanice v okolí incidentu.

Američan Keith Fleming, který v Barceloně bydlí poblíž La Rambly, řekl, že viděl, jak prchají vyděšené ženy a děti. V jeho ulici policie lidi zatlačila o blok dál, policisté zůstali na místě a ulice je liduprázdná. "Je tu napětí, lidé mají strach," citovala ho agentura AP.

La Rambla je za normálních podmínek cílem všech návštěvníků, kteří se ocitnou v katalánské metropoli. Široká, stromy osázená třída poskytuje stín, možnost nákupů a posezení u venkovních stolků kaváren a restaurací. Kromě chodců na ni ale mohou také automobily.

Základem pro její název je arabské slovo pro písek - raml, protože v minulosti zde bylo písčité koryto, jímž se mohla za dešťů odvádět voda do moře. Třída je dlouhá více než kilometr. Na severu začíná u rušného Katalánského náměstí a u moře končí u památníku Kryštofa Kolumba ve starém přístavu.

Na twitteru se dnes brzy objevily snímky a videa z místa incidentu. Někteří uživatelé internetu se ale nezdrželi kritiky a diví se, že lidé při takové tragédii myslí na svůj telefon či kameru místo toho, aby pomohli obětem. Další rovnou vyzývají k tomu, aby lidé přestali fotografovat a natáčet a neposkytovali teroristům zadostiučinění. Velký ruch byl zaznamenán na internetových stránkách používaných stoupenci teroristického Islámského státu.