"Jsem smutný, když vidím, jak je historie a kultura naší skvělé země ničena odstraňováním našich krásných soch a památníků. Historii nemůžete změnit, ale poučit se z ní," uvedl prezident.

Právě odstraňování sochy jižanského generála Roberta Leeho z parku ve městě Charlottesville se v sobotu stalo důvodem pro demonstraci několika skupin americké krajní pravice, mezi nimiž byli i neonacisté vybavení nacistickými symboly a vykřikující nenávistná hesla. Po nájezdu auta řízeného bělošským radikálem do účastníků protidemonstrace uspořádané odpůrci rasismu zemřela mladá obhájkyně práv menšin a 19 lidí bylo zraněno.

Trump sice rasismus nejprve odsoudil, později však vinu za násilnosti připsal rovným dílem bílým rasistům i jejich odpůrcům, čímž vyvolal nebývale širokou záplavu nesouhlasných reakcí.

"Robert E. Lee, Stonewall Jackson - kdo bude další, Washington, Jefferson? Jak pošetilé!" pokračoval Trump v dnešním twitterovém prohlášení, když naznačil, že by někteří aktivisté mohli chtít odstranit po představitelích Konfederace i pomníky zakladatelů USA, neboť byli majiteli otroků.

Vůdkyně menšiny ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová dnes požádala republikánského předsedu dolní komory Paula Ryana, aby se připojil k demokratům, kteří usilují o odstranění konfederačních soch z Kapitolu. Snaží se o to prostřednictvím zákona, který ale nemůže projít bez podpory republikánů. Pelosiová prohlásila, že sochy v Kapitolu by měly být obrazem "nejvyšších ideálů Američanů a vyjadřovat, kdo jsou a o co jako národ usilují".

Každý americký stát má právo mít v sídle Kongresu dvě sochy a Ryanův mluvčí řekl, že o tom, jaké to budou, rozhodují státy samotné. Podmínkou je, že osoba, kterou představují, musí být nejméně deset let po smrti a dílo má být z mramoru nebo bronzu. Za Virginii je v Kapitolu socha Leea, za Mississippi jediný prezident konfederačních států Jefferson Davis a za Georgii konfederační viceprezident Alexander Hamilton Stephens.

Vlna odstraňování konfederačních symbolů začala v USA po předloňském rasovém útoku v Charlestonu v Jižní Karolíně, kde střelec zabil devět černochů. Zatímco zastánci konfederačních pomníků či vlajek tvrdí, že jsou součástí bohaté americké historie, jejich odpůrci v nich vidí přežité symboly bělošské nadřazenosti.

Trump dnes na twitteru obvinil republikánského senátora Lindseyho Grahama, že překrucuje jeho výroky, aby si získal publicitu. "Lindsey Graham usilující o publicitu mylně tvrdil, že jsem řekl, že existuje morální rovnítko mezi KKK (Ku Klux Klanem), neonacisty a zastánci nadřazenosti bělochů a mezi lidmi jako slečna Heyerová. Taková zjevná lež. Prostě nemůže zapomenout na volební porážku. Občané Jižní Karolíny si to zapamatují," napsal Trump.

Heather Heyerová zemřela při sobotních střetech v Charlottesville. Graham, který je senátorem za Jižní Karolínu, se ucházel o prezidentský úřad, ale kampaň ukončil v prosinci 2015 a podpořil pak Jeba Bushe.

Graham prezidentovi odpověděl také na twitteru. Podle něj Trumpa za jeho slova k událostem ve Virginii oceňují "největší rasisté a nenávistí posedlé osoby a skupiny". Senátor prezidenta vyzval, aby to napravil. "Pro dobro našeho národa a jako náš prezident to, prosím, napravte. Nás všechny sledují dějiny," napsal Graham.

Při dnešním tweetování Trump napadl také novináře, protože podle něj "překroutili to, co řekl o nenávisti, fanatismu a tak dále".

Trumpa dnes ostře kritizoval republikánský senátor Bob Corker, když řekl, že prezident prozatím neprokázal "stabilitu ani schopnosti, což je nutné k tomu, aby dokázal, že má šanci uspět". "Neukázal ani, že chápe charakter tohoto národa," dodal Corker.