"Jsem tak nadšená, že půjdu na Oxford," napsala nejmladší držitelka Nobelovy ceny za mír na twitteru. Přijímací pohovor absolvovala mladá žena v lednu, pákistánským médiím tehdy řekla, že nebyl jednoduchý.

Júsuzaiová v řadě dřívějších rozhovorů vyjádřila touhu stát se pákistánskou premiérkou. Za svůj vzor označila mimo jiné Bénazír Bhuttovou, první předsedkyni pákistánské vlády, která zahynula při sebevražedném atentátu v Rávalpindí v roce 2007.

Sama Malala se stala v roce 2012 terčem útoku, když na ni a její dvě kamarádky při návratu ze školy v pákistánském údolí Svát zaútočili pákistánští povstalci napojení na hnutí Taliban. V autobuse ji střelili do hlavy a do krku. Několik dní byla v kritickém stavu, pak byla převezena do Británie, kde se podrobila sérii náročných operací.

Už před útokem Malala pravidelně pod pseudonymem psala na serveru BBC blog o problémech pákistánských žen a dětí. Pokus o její zavraždění vyvolal mezinárodní vlnu sympatií a podpory. V roce 2014 získala za svůj boj za práva dětí Nobelovu cenu za mír.