Oba činitelé dnes ujišťovali, že konfliktu se stále dá vyhnout. Zároveň ale podpořili tvrdě vyjadřovaný postoj amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podle nich si USA a jejich spojenci již nemohou dovolit dál přehlížet severokorejský vývoj mezikontinentálních balistických raket schopných nést jadernou hlavici.

"Nejsme blíž k válce než před týdnem, ale jsme blíž k válce, než jsme byli před deseti lety," řekl McMaster a dodal, že Trumpova vláda je v případě potřeby připravena s KLDR se vojensky vypořádat. Zdůraznil však, že USA vedou rozhodné diplomatické úsilí prostřednictvím ministra zahraničí Rexe Tillersona. To je spojeno s novými finančními sankcemi, které mají odradit severokorejského vůdce Kim Čong-una od dalších provokací.

Pompeo řekl, že dnes nic bezprostředně nehrozí. Podle něj mají Spojené státy "docela jasnou představu" o záměrech Severní Koreje. Nic bližšího k tomu ale Pompeo neřekl. Sdělil jen, že Kim Čong-un je racionálně uvažující člověk, který je s to reagovat na "nepříznivé okolnosti". Spojené státy se prý snaží přimět KLDR, aby pochopila, že Washington už nebude mít strategickou trpělivost, která by jí umožňovala pokračovat v rozvoji jejího zbrojního programu.

Americký šéf sboru náčelníků štábů Joseph Dunford je v současnosti na cestě po asijských zemích a setkat se má s nejvyššími představiteli Jižní Koreje, Japonska a Číny. Jednat s nimi má o možných vojenských opatřeních v případě, že selže diplomatický a ekonomický tlak na KLDR.

"Všichni se snažíme vyjít z té situace bez války," řekl Dunford novinářům, kteří ho dorpovázejí na cestě.