Mezinárodní komunita tlačí na Odingu, aby přiznal porážku. Opozice volby označuje za zmanipulované, její námitky ale nebyly uznány, protože nepředložila přesvědčivé důkazy. Podle místní organizace, která volby sledovala, je výsledek v pořádku.

Odinga dnes ke svým příznivcům promluvil v jednom z nairobských slumů. Jeho vzdor podporuje nejistotu v zemi, jejíž stabilitou již v minulosti otřáslo povolební násilí. Odinga vyzval stoupence, aby v pondělí nechodili do práce a slíbil v úterý ohlásit další kroky. Jeho výzva má zřejmě otestovat možnost mobilizace základny jeho příznivců. Může to však i zvýšit napětí, protože jeho příznivci se budou snažit bránit v práci také dalším lidem, uvedla agentura AP.

Pětapadesátiletému Kenyattovi k vítězství blahopřála například Británie, šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová a další diplomaté.

Generální tajemník OSN António Guterres apeloval na poraženého kandidáta Odingu, aby zajistil, že se jeho příznivci vyvarují násilností.

V roce 2007 během dvouměsíčního etnického násilí, které propuklo také kvůli volbám, zemřelo zhruba 1100 lidí. Dalších asi 600.000 muselo opustit své domovy. Odinga tehdy také prohrál a později se v rámci dohody o sdílení moci, která měla zklidnit napětí, stal premiérem.