Zápis na Masarykovu jUniverzitu pro děti od devíti do 14 let začne ve středu ve 20:00. Loni bylo plno za několik minut. Do výuky se tentokrát zapojí všechny fakulty, nově i fakulta sportovních studií, kde si mohou děti otestovat kondici nebo zjistit, jak vypadá zdravá výživa.

Organizátoři radí zápis nepodcenit. "Je to stejná časová soutěž, kterou procházejí vysokoškolští studenti při zapisování předmětů, takže o pořadí rozhoduje rychlost a správnost vyplněných údajů," uvedla za organizátory Monika Mikulová. Letos se může do dětské univerzity zapojit 190 dětí, 20 míst je rezervováno pro sociálně znevýhodněné.

Nový ročník začne v sobotu 21. října slavnostní imatrikulací. Vždy jednu sobotu v měsíci pak bude pro účastníky připravený program na některém pracovišti univerzity. "Je to pro ně také příležitost vyzkoušet si, jaké to je být vysokoškolským studentem, mohou se seznámit se špičkovým výzkumným prostředím a setkat se s akademickými pracovníky," uvedla Mikulová.

Kapacita programu VUT Junior pro žáky šestých až devátých tříd základních škol je už naplněná. Účastníky čeká deset sobot na různých pracovištích Vysokého učení technického, zaměřených na chemii, architekturu, informatiku nebo stavebnictví.

"Spousta žáků nastupuje po základní škole na gymnázia a nemají ještě jasnou představu, jaké možnosti studia mají. Chceme jim ukázat, že technika je zajímavý a perspektivní směr, kterým se mohou v budoucnu vydat," uvedl rektor vysokého učení Petr Štěpánek.

Univerzity už podle Štěpánka neoslovují jen uchazeče ze středních škol, ale často se snaží zaujmout i žáky základních škol. VUT se v minulosti zapojilo také do projektu technických mateřských škol na Kuřimsku.