Jestliže migranti ve Středozemním moři potřebují pomoc, měla by zasáhnout nejbližší loď, myslí si italský ministr dopravy Graziano Delrio. Nevládní organizace nesmějí být vyloučeny z pátracích a záchranných prací jen proto, že nepodepsaly kodex protlačený ministerstvem vnitra. Delrio proti kodexu není, ale přednost má podle něj mezinárodní právo, jež ukládá záchranu lidských životů na moři, napsal dnes deník La Repubblica.

"Pravice ze mě v minulých dnech udělala katolíka, který se zastává třetího světa a odmítá 'právo a zákon'," řekl Delrio v rozhovoru s listem La Repubblica. "Kodex je iniciativou ministerstva dopravy a vznikl na popud neziskových organizací. Ministerstvo vnitra do něj pak zapracovalo další body, které souvisí s bezpečností," vysvětlil.

"Mluvíme o záchranných operacích na moři - jež reguluje mezinárodní právo - a ne o kontrolování toku migrace, anebo integrační politice. Od záchrany na moři nelze ustoupit, v této záležitosti nelze postupovat podle vlastní libovůle," zdůraznil Delrio. Dodal, že s ministrem vnitra Markem Minnitim není ve sporu.

Minniti se ovšem dnes nezúčastnil schůze vlády, což vyvolalo spekulace, že kvůli neshodám v pojetí kodexu zvažuje rezignaci. Za Minnitiho se postavil prezident Sergio Matarella i premiér Paolo Gentiloni.

Napětí na italské politické scéně eskalovalo poté, co loď Vos Prudence organizace Lékaři bez hranic, která kodex odmítla podepsat, přeložila v sobotu u ostrova Lampedusa na lodě pobřežní stráže 127 migrantů.

Podle ministerstva dopravy, pod níž pobřežní stráž spadá, kodex předvídá i takovouto situaci.

Nezbytnost kodexu dnes podtrhl i předseda europarlamentu Antonio Tajani. "Kodex je nezbytný, protože docházelo k věcem, jež vzbuzovaly obavy a podezření," řekl Tajani státní televizi RAI. "Je třeba pravidel a ta musí být respektována,"dodal předseda europarlamentu. Zdůraznil také, že Itálie musí mluvit jedním "jedním hlasem", přístup se nemůže neustále měnit, a proto bylo důležité, že se prezident Mattarella stanoviska ministerstva vnitra zastal.