"K motivům pachatele můžeme v tuto chvíli říci, že na jedné straně existuje spojitost s náboženskými motivy - islamistickými. Na druhé straně máme informace o psychické labilitě (útočníka)," uvedl na dnešní tiskové konferenci hamburský radní zodpovědný za vnitřní bezpečnost Andy Grote.

Řekl také, že bezpečnostní činitelé měli informace o radikalizaci 26letého muže a o jeho kontaktech s islámskými fundamentalisty. Bezprostřední nebezpečí od Palestince narozeného ve Spojených arabských emirátech však neočekávali. Byl veden v databázi stovek hamburských islamistů, nebyl ale považován za džihádistu.

I tak ho v minulosti policisté, kteří měli informace například o tom, že v ubytovně pro běžence hlasitě citoval z koránu, navštívili a vedli s ním rozhovor. Při něm se ukázalo, že prakticky neumí německy, ale zato výborně anglicky, švédsky a norsky. Projevila se také jeho psychická nejistota.

V současné době nejsou žádné poznatky o tom, že by útočník byl zapojen do nějaké širší sítě. Muž měl Německo opustit, ale úřadům se ho nepodařilo deportovat, protože neměl žádné dokumenty, i když palestinské zastupitelství v minulosti dalo najevo připravenost je vystavit.

Grote páteční útok odsoudil jako barbarský čin, jenž zničehonic zasáhl lidi, které nic nemohlo předem varovat. Poděkoval zároveň policii i hamburským obyvatelům, kteří svým zásahem výrazně přispěli k tomu, že útočník byl rychle zadržen.

Státní zastupitelství uvedlo, že mladík se ke svému činu zatím nevyjádřil. Zdůvodnil to tím, že byl při zatčení zraněn a má silné bolesti hlavy.