Policie řidiče vozu na místě zadržela. V okamžiku neštěstí podle ní byl očividně pod vlivem alkoholu. Na twitteru policie uvedla, že byl řidič "ve zmateném stavu" a zatím nebyl schopen výslechu.

Podle finské veřejnoprávní televize Yle je řidičem "Fin ve věku kolem padesáti let". Policejní mluvčí Patrik Karlsson později uvedl, že v současnosti neexistují žádné důkazy, které by nasvědčovaly tomu, že šlo o teroristický čin.

Obětí incidentu se stala žena z Finska. Čtyři osoby - dvě ženy a dva muži - s různými druhy zranění záchranáři převezli do nemocnice. Podle policie jsou mezi zraněnými dva ruští občané, jeden člověk z Finska a jeden z Estonska.

K incidentu podle finských médií došlo na ulici Lönnrotikatu, necelých pět set metrů od helsinské katedrály, dominanty finské metropole. Někteří ze zraněných byli v době neštěstí na přechodu pro chodce, další na chodníku. Místo neštěstí policie na určitou dobu uzavřela.

Neštěstí zpočátku vyvolalo obavy, že by mohlo jít o teroristický útok. Vůz si totiž v poslední době ke spáchání atentátu zvolili radikálové hned v několika zemích. V jihofrancouzském Nice zabil útočník loni v červenci pomocí nákladního vozu na promenádě 86 lidí. Stejným způsobem zavraždil loni v prosinci atentátník 12 lidí včetně jedné Češky v Berlíně. V dubnu spáchal pomocí nákladního vozu teroristický útok také islamista ve Stockholmu. Zabil tehdy pět osob. Autem zabíjeli útočníci také při třech letošních teroristických útocích v Londýně.