Scaramucci sérií čtvrtečních slovních výpadů prohloubil roztržku, která tento týden zaměstnává americké politiky i novináře a ohrožuje pověst Trumpova týmu. Šéf prezidentovy komunikace v rozhovoru s časopisem New Yorker zahrnul vulgárními útoky nejenom Priebuse, ale i hlavního Trumpova stratéga Steva Bannona.

Scaramucciho, který je bývalým finančníkem z Wall Street, jmenoval prezident do svého týmu před týdnem. Krátce nato nový šéf komunikace překvapivě obvinil Priebuse z úniků informací a vyzval Federální úřad pro vyšetřování (FBI), aby se jeho jednáním zabýval.

V rozhovoru s reportérem magazínu New Yorker Scaramucci své útoky ještě zesílil, když Priebuse nazval "zasraným paranoidním schizofrenikem". Znovu personálního šéfa Bílého domu obvinil z úniků informací a předpověděl, že brzy odstoupí.

Někdejšího předsedy Republikánské strany se sice zastalo několik politiků včetně šéfa Sněmovny reprezentantů Paula Ryana, přímo v Bílém domě však podle amerických politických komentátorů nemá vůbec pevnou pozici. Scaramuccimu se navíc podle lidí z Trumpova okolí podařilo získat prezidentovu přízeň podobně hrubými prohlášeními, která běžně používá i šéf Bílého domu.

Trump, který v posledních týdnech ztratil v Priebuse důvěru, podle The New York Times svým nejbližším spolupracovníkům oznámil, že hledá "generála", který by Priebuse nahradil. Jeho favoritem je údajně ministr Kelly, kterého však poradci prezidentovi rozmlouvají.

Vedle Priebuse se terčem Scaramucciho ostrých výroků stal i Bannon, který údajně zneužívá Trumpovy slávy, aby se sám zviditelnil. "Nehodlám si honit vlastní triko, nejsem Steve Bannon, jsem tady, abych sloužil zemi," řekl.

Když se článek v časopisu New Yorker objevil na internetu, pokusil se Scaramucci na twitteru o omluvu. "Občas užívám silný slovník. Na tomto poli se toho napříště zdržím, ale nevzdám vášnivý boj za program Donalda Trumpa," napsal Scaramucci.

Bílý dům pod Trumpovým vedením zjevně považuje podobně ostré spory za zcela běžnou součást mocenského boje. Podle mluvčí Sarah Huckabeeové Sandersové jde o "zdravý konkurenční boj", z něhož může Trumpův tým jen profitovat. "Díky takové konkurenci obvykle získáte nejlepší výsledky. Prezidentovi se tento konkurenční boj líbí a podporuje ho," řekla novinářům.