Sajf Islám Kaddáfí, kterého od roku 2011 ve městě Zintán zadržovala skupina rebelů, byl začátkem června po šesti letech propuštěn na svobodu. Milice, která ho věznila, uvedla, že byl propuštěn na základě amnestie, kterou vyhlásil parlament sídlící ve městě Tobrúk na východě země.

V červenci 2015 byl Sajf Islám Kaddáfí v Tripolisu odsouzen k trestu smrti spolu s dalšími osmi vysokými představiteli Kaddáfího režimu. Rebelové ze Zintánu ho ale odmítali vydat do Tripolisu, kde sídlí mezinárodně uznávaná libyjská vláda. Otec Saífa Isláma, který vládl Libyi přes 40 let, byl zabit během revoluce v říjnu 2011 v Syrtě.

Na otázku, zda se syn zesnulého libyjského vůdce v současnosti volně pohybuje v oblasti, kterou má pod kontrolou LNA, generál Haftar odpověděl, že "je to obyčejný libyjský občan". "Osobně jsem se s ním nesetkal, ale sleduji, kde se od svého propuštění pohybuje, je na konkrétním místě. Nic proti němu nemám, je tu naopak vítán," dodal Haftar s tím, že pokud bude Sajf Islám Kaddáfí chtít hrát roli v politice, "není v tom problém".

Před revolucí v roce 2011 se očekávalo, že Sajf Islám Kaddáfí převezme vládu nad Libyí po svém otci. Někteří zároveň věřili, že by se mohl zasadit o demokratizaci země. Vláda v Tripolisu, kterou uznává OSN, navzdory jeho propuštění naopak uvedla, že po něm pátrá.

Začátkem týdne se Haftar v Paříži domluvil s premiérem tripoliské vlády Faízem Sarrádžem na příměří a na možnosti vyhlásit v zemi příští rok volby.