Trumpovo stanovisko k sankcím není jasné, prezident po zvolení prosazoval vůči Moskvě vstřícnost. Nový šéf komunikace Bílého domu Anthony Scaramucci ale ve čtvrtek prohlásil, že prezident může sankce schválené v Kongresu naopak ještě zpřísnit. Ve stočlenném Senátu sankce prošly poměrem hlasů 98 ku dvěma.

Parlamentem odhlasovaný zákon postihuje sankcemi klíčová odvětví ruského hospodářství a rozšiřuje již platná omezení. Důležité je podle poslanců ustanovení, které brání hlavě státu sankce zmírnit či zrušit bez souhlasu Kongresu. Tuto část Bílý dům považuje za neoprávněný zásah do svých pravomocí.

Sankce se nelíbí ani Evropské unii, která kritizuje fakt, že američtí zákonodárci v této věci nespolupracovali s Evropou. Brusel se rovněž obává, že americká odvetná opatření ohrozí energetické zájmy EU, mimo jiné budování plynovodu Nord Stream 2.

Rusko připravované americké sankce tvrdě kritizuje, o reakci Kremlu ale odmítají ruská oficiální místa spekulovat. List Kommersant ve čtvrtek napsal, že lze očekávat zavření rekreačních objektů v Moskvě, které využívají pracovníci velvyslanectví USA. Z Ruska může být rovněž vyhoštěno 35 amerických diplomatů. Oba kroky by byly symetrickou reakcí na obdobné prosincové rozhodnutí bývalého prezidenta USA Baracka Obamy, na které Rusko tehdy nereagovalo v naději, že je nastupující prezident Donald Trump zruší.

V ostatních otázkách Moskva podle Kommersantu postihne Washington tam, kde to samotné Rusko co nejméně poškodí. List naznačuje, že Rusko by mohlo odmítnout americké výzvy k silnějšímu tlaku na KLDR kvůli jeho jadernému a raketovému programu. Moskva by mohla rovněž zastavit dodávky raketových motorů RD-180, které jsou využívány v americkém kosmickém programu. Jiné ekonomické sankce ze strany Ruska by podle ruského listu USA sotva pocítily.

jas