HRW požádala Spojené státy, aby přestaly podporovat 16. divizi irácké armády, která na základě tvrzení dvou mezinárodních pozorovatelů, čelí obvinění z válečných zločinů.

Začátkem července irácká armáda oznámila, že Mosul po tvrdých devítiměsíčních bojích s podporou mezinárodní letecké koalice vedené USA osvobodila, čímž připravila IS o jeho baštu v Iráku. Boje však pokračovaly ještě několik dní po oznámení o osvobození města. Krátce poté se na internetu objevilo video, na kterém iráčtí vojáci bijí neozbrojené zajatce a jednoho shazují ze skály.

"Vzhledem k rozsáhlému zneužívání pravomocí ze strany irácké armády a neodpovědnosti irácké vlády, by se Spojené státy měly vážně zamyslet nad svou spoluprácí s iráckými vojáky," řekla ředitelka HRW pro Blízký východ Sarah Leah Whitsonová.

Zahraniční pozorovatelé, které Reuters cituje, uvedli, že příslušníci 16. divize irácké armády do uličky v Mosulu vyvedli čtyři nahé muže, které pak zastřelili. Považovali je za členy IS. Mrtvá nahá těla mužů prý ležela i na několika dalších místech, v jednom případě měla oběť svázané ruce a nohy.

"Spojené státy by měly zjistit, proč se divize, která má naši podporu a výcvik, dopustila takto hrůzných válečných zločinů," řekla Whitsonová. "Peníze amerických daňových poplatníků by měly zabránit zneužívání, nikoliv ho umožnit," dodala.