"Syrské demokratické síly (SDF) mají navzdory tvrdému odporu organizace Islámský stát nyní pod kontrolou 50 procent města Rakka," oznámil šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. Podle něj během středy při náletech koalice vedené Spojenými státy zahynulo ve městě nejméně 29 civilistů. "Je mezi nimi nejméně osm dětí," dodal.

Nisrín Abdulláhová, která je mluvčí kurdské milice YPG, jež tvoří součást sil SDF, krátce nato agentuře AP sdělila, že arabsko-kurdská koalice už má kontrolu nad 45 procenty Rakky. Rychlost dobývání nového území se ale zpomalila, jelikož příslušníci IS ve městě nastražili mnoho výbušných zařízení.

SOHR podle agentury Reuters večer informovala, že syrským vládním jednotkám a jejich spojencům se dnes podařilo postoupit na čtyři kilometry od města Madan, poprvé přitom překročily ze západu hranice mezi provincií Rakka a provincií Dajr az-Zaur, která sousedí s Irákem a je dosud téměř celá v rukou IS.

SOHR uvedla, že syrská armáda se při postupu v dané oblasti přiblížila k území kontrolovanému silami, jež mají podporu Spojených států a které odděleně bojují proti džihádistům ve městě Rakka. V červnu střety mezi těmito silami a oddíly podporujícími režim prezidenta Bašára Asada vyvolaly napětí mezi USA a Ruskem, které je spojencem syrské vlády.

Jednotky SDF, jejichž členy jsou Arabové i Kurdové, poprvé vstoupily do Rakky na počátku června, když se jim toto město podařilo prakticky obklíčit.

Širší ofenziva s kódovým označením Hněv Eufratu, která má za cíl dobýt tuto baštu IS, začala loni v listopadu. Nejprve jednotky dobývaly okolní regiony v provincii. Vzdušnou a pozemní logistickou podporu včetně dodávek potřebných zbraní a munice zajišťují USA a jejich spojenci - západní i regionální.

Podle mezinárodní koalice bojující proti IS se v současnosti v Rakce zdržuje asi 2500 členů IS. Ve městě podle odhadů OSN uvázlo zhruba 20.000 až 50.000 civilistů.

Ztráta Rakky by pro sunnitské radikály z IS po dobytí Mosulu iráckou armádou znamenala další výraznou porážku.