Královéhradecký kraj za pomoci peněz od vlády chce u Kvasin vybudovat průmyslovou zónu o rozloze asi 35 hektarů, do níž by mohli v budoucnu přijít například subdodavatelé Škody Auto. Vznik zóny byl podmíněn změnou územních plánů Kvasin a Solnice. Solnice potřebnou změnu územního plánu pro část zóny ve svém katastru schválila již dříve, Kvasiny u své části tak učinily dnes.

Radní Královéhradeckého kraje pro investice a majetek Václav Řehoř (ODS) schválení změny územního plánu přivítal. "Je to pozitivní zpráva. Umožňuje příliv investic, jak jej schválila vláda," řekl.

Změna územního plánu podle starostky Alice Novákové řeší i problematiku ubytoven, jejich výstavbu změněný územní plán neumožňuje. Zastupitelé se dnes vypořádali se čtrnácti podanými námitkami k územnímu plánu od různých subjektů, když vyhověli pouze dvěma z nich.

Schválení změn územních plánů Solnice a Kvasin bylo důležité i pro rozjezd investic, které zlepší život obyvatelům Kvasin a Solnice. V obcích se plánují nové chodníky, silnice, protipovodňová opatření, kamerové systémy, veřejné osvětlení, opravy škol, kulturních domů či sportovišť. Obce dostanou peníze na vybudování infrastruktury pro bytovou výstavbu a Solnice i na stavbu nájemních bytů. Více než dvoutisícová Solnice by podle vládního materiálu měla investovat asi 370 milionů korun a Kvasiny kolem 320 milionů korun.

Dosavadní nevyvážený rozvoj regionu je podle Kvasinských dán příchodem zhruba 4500 nových zaměstnanců do automobilky a dalších továren v zóně ve velmi krátké době. "To vše (se dělo) bez jakékoliv přípravy v území s chybějící veřejnou a dopravní infrastrukturou a bez vědomí samosprávy," uvedla začátkem června obec v tiskové zprávě.

V průmyslové zóně Kvasiny - Solnice pracuje 10.500 lidí, z toho je asi 8000 ve Škodě Auto. Místní lidé na pokrytí personálních požadavků automobilky a jejích subdodavatelů zdaleka nestačí, proto za prací na Rychnovsko zatím přišlo kolem 3000 cizinců.

S příchodem nových pracovníků se v Kvasinách a okolí objevily problémy s bezpečností a veřejným pořádkem. Policie se začala situací intenzivně zabývat loni v září, od ledna posílila v lokalitě hlídky a v červnu v Solnici otevřela služebnu cizinecké policie. Zvýšený dohled podle policie přinesl výsledky, počet přestupků v Kvasinách a Solnici od ledna klesl zhruba o polovinu.

Dnes Škoda Auto v Kvasinách zahájila sériovou výrobu sportovně-užitkového vozu Karoq, který nahradil model Yeti. Závod dále produkuje limuzínu Superb, SUV Kodiaq a pro španělský Seat dělá SUV model Ateca. Od roku 2015 automobilka do rozšíření výroby vozů segmentu SUV v Kvasinách investovala přibližně 11 miliard korun.