"Dříve nebyly příplatky za dojíždění běžné, určitě ne v takové míře. Nyní si mohou kvalifikovaní zaměstnanci přijít až na 5000 i 10.000 korun," uvedla marketingová ředitelka náborové agentury Hays Kristýna Králová.

Alespoň nějaký druh svozové služby na vzdálenější pracoviště už bývá samozřejmostí. Podniky, které stojí mimo běžnou zástavbu, někdy dokonce financují speciální linku. "Platíme prodloužení existujících autobusových spojů ze Znojma do Chvalovic a zpět, jde asi o čtyři kilometry. Přidaná zastávka je přímo u našeho centra," uvedl ředitel jihomoravského nákupního centra Freeport Fashion Outlet Jan Procházka.

Jinde si musejí firmy umět poradit se složitější situací. Například centrála prodejce elektroniky a domácích spotřebičů Expert Elektro v Klíčanech u Prahy stojí kilometr od nejbližší zastávky autobusu. "Organizujeme proto svoz od zastávky autobusu v Klíčanech jednou ráno a jednou odpoledne. Drtivá většina zaměstnanců se ale naučila dojíždět vlastním nebo služebním autem," poznamenala specialistka náboru řetězce Expert Elektro Ingrid Janáková.

Zaměstnance restaurace McDonald's, která stojí u dálnice D3 kousek od středočeských Mitrovic, osobně sváží vedoucí směny autem. "Máme čtyři osobní vozy. Jezdíme z Tábora a Vodňan. Cesta trvá asi dvacet minut," řekl Michal Mládek, který značkovou restauraci provozuje jako franšízant.

Přesto se oslovení zaměstnavatelé shodují na tom, že vzdálenost je Čechům pořád na překážku. Firmy, které složitější dojíždění zaměstnanců samy dostatečně neošetří, obsazují místa jen těžko, a navíc mohou snadno přijít i o pracovníky stávající. Výhodu mají jen zaměstnavatelé s dobrým jménem. Zvlášť kvalifikovaní odborníci slyší na prestižní značku a možnosti profesního růstu, i když za nimi musí cestovat.

"Tato kritéria nad lokalitou často převažují. Dokáže-li společnost vyjít vstříc a s dopravou do zaměstnání pomoci, ať už svozy nebo finančně, a má-li dobrou pověst na trhu, tak ani delší dojíždění nebude neřešitelný problém," podotkla Králová.

Pohyb lidí za prací aktivně podporuje také stát. Od dubna 2016 nabízejí úřady práce příspěvek na dojížďku každému, kdo v místě svého bydliště nesežene adekvátní zaměstnání. Do letošního května obdrželo dávku 2125 lidí a další žádosti přibývají. Většinou si dojíždějící přilepšili o 1500 korun měsíčně. "Jsou mezi nimi lidé různých profesí, například administrativní pracovníci, prodavači, skladníci, švadleny, operátoři call centra, montážní, kovo či strojírenští dělníci, řidiči nebo třeba účetní," vyjmenovala mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.