Ve stočlenném Senátu mají republikáni 52 křesel. Proti zrušení Obamovy zdravotnické reformy se postavilo 55 senátorů. Kromě 48 demokratů také sedm republikánů. Během hlasování v noci na dnešek proti zrušení Obamacare hlasovali všichni demokraté a devět republikánů.

Nyní odmítnutý návrh byl podle agentury Reuters prakticky totožný s tím, který Kongres přijal před dvěma lety, který ale později vetoval prezident Obama. Pokud by zákon prošel, byla by Obamacare zrušena s dvouletým odkladem, což by podle předkladatelů zákonodárcům poskytlo delší čas k vypracování náhrady.

Aktuální hlasování bylo podle Reuters druhým z několika, které se tento týden ve věci zrušení Obamacare očekávají.

V úterý Senát nejtěsnějším poměrem hlasů schválil zahájení formální debaty o zrušení Obamových změn, čímž otevřel možnost pro nahrazení současného systému pojištění. Prezident Donald Trump, který nahrazení reformy slíbil Američanům během loňských voleb, otevření debaty označil za "velký krok".

Jak přesně nyní budou senátoři dále postupovat, není podle médií zcela jasné. Republikánští senátoři mimo jiné zvažují, že připraví jakousi odlehčenou verzi prvního odmítnutého návrhu, ze kterého v rámci hledání kompromisu vypustí kontroverzní části.

BBC v komentáři poznamenala, že šéf republikánské senátní většiny Mitch McConnell by dokonce mohl stranický návrh zcela rozbít na několik dílů, o kterých by postupně nechal hlasovat. Tak by mohl dosáhnout zrušení některých částí Obamacare, které republikáni nejvíce kritizují.

Pokud se republikánům v Senátu podaří cokoli schválit, čeká je další kolo jednání se Sněmovnou reprezentantů, která rovněž musí vyslovit souhlas. V případě následné dohody o kompromisu a jejím schválení ve Sněmovně reprezentantů se návrh vrátí zpět do Senátu ke konečnému posouzení.