Videozáznam byl zveřejněn na internetu, ale nebylo možné potvrdit jeho věrohodnost u nezávislého zdroje. Na videu jsou vojáci, kteří zřejmě patří k Libyjské národní armádě (LNA) generála Chalífy Haftara, jehož podporuje mezinárodně neuznaná vláda na východě země.

Mluvčí LNA se k pravosti videa odmítl vyjádřit. LNA nicméně již dříve uvedla, že podobné činy nevykonává.

"Nejnovější hromadná poprava, pokud se potvrdí, by byla další ze série hrůzných činů spáchaných členy LNA a opět by poukázala na to, jak členové LNA berou právo do vlastních rukou," řekl ředitel HRW pro Blízký východ a Severní Afriku Eric Goldstein.

Dnes se přitom mají v Paříži setkat generál Haftar, premiér vlády v Tripolisu podporované OSN Faíz Sarrádž a francouzský prezident Emmanuel Macron. Předmětem jednání má být uzavření dohody, která by ukončila boje mezi ozbrojenými skupinami.

Haftar a jeho spojenci vládu v Tripolisu, kterou podporuje řada ozbrojených skupin a západních partnerů, dosud odmítli uznat.

LNA patří k nejmocnějším silám v Libyi. S pomocí Egypta a Spojených arabských emirátů, kteří podporují boje, jež LNA vede proti islamistickým radikálům, se Haftarovu vojsku podařilo dobýt rozsáhlá území na východě a jihu země.

Libye navzdory názvu Haftarových sil nemá od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 žádnou národní armádu. O moc tak soupeří řada ozbrojených skupin, jež podporují kabinet na východě, který stojí za LNA nebo kabinet v Tripolisu, jenž má podporu OSN.

Goldstein zdůraznil, že libyjská vláda a LNA musí případy porušování práv ze strany příslušníků LNA vyšetřit a pokud se potvrdí, pachatele spravedlivě potrestat. Když se případy nevyšetří, hrozí totiž podle něj, že z válečných zločinů budou viněni vojenští generálové.

Na nově zveřejněném videu muž, zřejmě příslušník LNA, dvaceti mužům v oranžových kombinézách s černými kapucami a spoutanýma rukama čte prohlášení. Následně další příslušníci LNA ke klečícím mužům přistoupí zezadu a střelí je do hlavy. V titulku pod videem stojí věta: "Poté, co byli shledáni vinnými, zastřelila je popravčí četa".

V záznamu není zmínka o tom, čeho se muži dopustili. Ozbrojené skupiny v Libyi však tvrdí, že mají právo vykonávat vlastní soudy. Z mučení a zneužívání vězňů je přitom obvinila už řada organizací na ochranu lidských práv.

Rada OSN pro lidská práva začátkem měsíce LNA požádala, aby vyšetřila mimosoudní popravy a mučení vězňů. LNA oznámila, že případy možných válečných zločinů vyšetří, ale další podrobnosti neuvedla.