"Existuje riziko, že se možné bezpečnostní hrozby vymknou kontrole, neboť nynější politické nástroje již neodpovídají současným bezpečnostním výzvám," řekl Greminger. Chce také, aby mise OBSE měly mezi 57 členy větší podporu.

Generální tajemník by rád učinil pokrok v řešení konfliktu na východě Ukrajiny a jako další aktuální problém vidí v napětí mezi NATO a Moskvou kvůli přítomnosti aliančních vojáků v pobaltských republikách a rozsáhlými vojenskými manévry ruské armády.

Za klíčové pak považuje to, aby Spojené státy pochopily a uznaly potenciál OBSE, který je daleko větší než jen v podpoře lidských práv.

Greminger, který byl dlouholetým švýcarským velvyslancem při OBSE, považuje své zvolení za ocenění švýcarské zahraniční politiky. Alpská konfederace na mezinárodní scéně tradičně vystupuje jako neutrální stát a často je prostředníkem pro řešení regionálních i světových sporů.

O úřad generálního tajemníka OBSE se letos neúspěšně ucházela také Česká republika, která jako kandidáta navrhla zvláštního zmocněnce pro OBSE při ministerstvu zahraničí Štefana Füleho. Diplomat Füle, který v minulosti působil jako ministr pro evropské záležitosti či komisař EU zodpovědný za rozšíření a sousedskou politiku, ve svém programovém návrhu stanovil, že by jako generální tajemník chtěl rozvíjet schopnost OBSE obnovovat důvěru a bezpečnost v Evropě.

OBSE sdružuje především evropské země, ale také asijské a severoamerické státy včetně Ruska a USA. Vznikla jako nástupce Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě fungující od 70. let minulého století. Snaží se přispívat k prevenci ozbrojených konfliktů a podporuje demokratické vládnutí. OBSE pravidelně vysílá své pozorovatele k volbám, monitoruje průběh válečných konfliktů a dohlíží na dodržování lidských práv. Mise OBSE pomáhají také s poválečnou obnovou.