Haját Tahrír aš-Šám také převzala kontrolu nad syrsko-tureckým hraničním přechodem Báb al-Háva, kde dříve působila Ahrár aš-Šám. Podle svědků si skupina Ahrár aš-Šám během evakuace hraničního přechodu odvezla stovky vojáků, tanky a těžkou vojenskou techniku a přesunula se směrem na jih od Idlibu a do sousední provincie Hamá.

Páteční dohodě mezi Ahrár aš-Šám a Haját Tahrír aš-Šám předcházely tři dny vytrvalých bojů, při kterých skupina Haját Tahrír aš-Šám své rivaly obklíčila v blízkosti syrské hranice s Tureckem a následně je vytlačila z důležitých měst a vesnic v provincii Idlib.

Členové Haját Tahrír aš-Šám uvedli, že jejich přítomnost na hranici s Tureckem má zabránit tureckým jednotkám a povstaleckým skupinám v průniku do provincie Idlib.

Nedávné střety mezi dvěma největšími znepřátelenými povstaleckými skupinami v Sýrii patří podle Reuters k nejkrvavějším bojům mezi povstalci od začátku války.

Haját Tahrír aš-Šám své rivaly v neděli rovněž vytlačila z pohraniční vesnice Chirbat al-Džúz, přes kterou do Sýrie proudí humanitární pomoc. Uzavření důležitých úseků hranice mezi Sýrií a Tureckem kvůli činnosti Haját Tahrír aš-Šám může mít negativní dopady na dodávky humanitární pomoci civilistům v Idlibu.

V provincii Idlib, která se stala útočištěm pro mnoho vysídlených Syřanů, teď žijí asi dva miliony lidí. V mnoha vesnicích tam v posledních dnech vyšlo do ulic na protest proti činnosti islamistické povstalecké skupiny několik set civilistů. Ti se obávají, že se oblast kvůli povstalcům stane opět terčem náletů syrské vlády a Ruska. Bombardování Idlibu si loni vyžádalo stovky životů mezi civilisty.