"Vojenský konvoj MINUSCA se stal v neděli odpoledne v Bangassou terčem napadení ze strany anti-Balaka," uvedla mise v prohlášení. "Útok se odehrál, když modré přilby z marockého kontingentu doprovázely cisternové kamiony, které z řeky doplňovaly zásoby vody pro humanitární potřeby města," upřesnila MINUSCA.

V květnu bylo v Bangassou a okolním regionu u hranic s Kongem při násilnostech zabito šest příslušníků mise. V posledních dnech se ve městě rozpoutaly nové násilnosti. Při jiném nedělním útoku křesťanské milice na místní katedrálu, v níž přebývají lidé vyhnaní z domovů, byly vážně zraněny dvě děti.

Násilí ve Středoafrické republice vypuklo, když muslimská povstalecká skupina Séléka dobyla v roce 2013 hlavní město Bangui a přinutila někdejšího prezidenta Françoise Bozizého uprchnout. V reakci na násilí páchané touto skupinou krátce nato vznikly křesťanské milice a boje eskalovaly.

Na přelomu let 2015 a 2016 se ve Středoafrické republice uskutečnily úspěšné prezidentské volby, přesto však boje pokračovaly. V posledních měsících se podle pozorovatelů etnické a náboženské násilí mezi znesvářenými povstaleckými skupinami zintenzivňovalo a šířilo do oblastí, které dříve konfliktem zasaženy nebyly. V červnu vláda Středoafrické republiky s 13 znesvářenými povstaleckými skupinami v Římě podepsala dohodu o příměří, záhy však propukly další boje.

Podle Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) patří Středoafrická republika mezi nejnebezpečnější země světa pro humanitární pracovníky.