"Každý se shodne na tom, že prezident USA má kompletní pravomoc poskytnout milost," napsal Trump na twitteru v rámci sérii několika sobotních příspěvků, ve kterých kritizoval fakt, že vyšetřování ruské role v loňských prezidentských volbách míří na něho a jeho rodinu, zatímco tábor jeho někdejší demokratické rivalky Hillary Clintonové je této věci ušetřen. V tweetech rovněž připomněl sporné počínání Clintonové, která jako americká ministryně zahraničí používala k pracovním účelům svůj soukromý e-mail.

V souvislosti s milostmi list The Washington Post již ve čtvrtek napsal, že Trump a jeho lidé hledají způsob, jak poskytnout pardon svým blízkým spolupracovníkům i členům rodiny. Americké zákony umožňují prezidentovi udělit milost, a to dokonce ještě předtím, než je daný člověk vůbec z nějakého zločinu obviněn, připomněla BBC.

Možnost, že se Trump vydá cestou milostí, znepokojila řadu demokratických činitelů. Mluvčí Demokratické strany označil zmíněné zprávy jako mimořádně zneklidňující. Demokratický senátor Mark Warner, který je místopředsedou senátního výboru pro tajné služby, poznamenal, že udělení pardonu komukoli by bylo překročením základní hranice.

Člen Trumpova právního týmu Jay Sekulow ale novinářům řekl, že otázka milostí není na pořadu dne. "Nevěnujeme se jí, protože to není žádné téma," prohlásil. "Nevím, kdo s tím přišel. Není žádný důvod milosti udělovat," dodal Sekulow s tím, že právní tým tuto možnost vůbec neprojednává.

Aféra s možným ruským ovlivňováním voleb dosáhla až k samotnému Trumpovi, nařčením z nevhodných kontaktů s Rusy totiž čelí jeho syn Donald Trump mladší a také zeť Jared Kushner. Trump mladší s Kushnerem se loni sešli s ruskou právničkou Nataljou Veselnickou. Prezidentův syn tvrdí, že jim Veselnická nabízela kompromitující materiály na Clintonovou, nakonec prý ale nic nezískali.

Kushner bude v pondělí o ruské roli během loňských prezidentských voleb vypovídat na neveřejném zasedání výboru pro tajné služby amerického Senátu, v úterý potom před výborem Sněmovny reprezentantů. Původně měl na veřejném zasedání před senátním výborem mluvit ve středu také Donald Trump mladší a někdejší šéf prezidentova volebního týmu Paul Manafort. Oba se ale podle dnešního vyjádření svého právníka dohodli, že výboru zatím poskytnou jen písemné podklady a zpovídat se nechají senátory na neveřejném zasedání až později.