Tento týden irácká armáda informovala, že její vojáci po dobytí Mosulu v podzemním tunelovém systému objevili zhruba dvacet žen, které v uplynulých letech dorazily ze zahraničí do Iráku, aby se připojily k mužům bojujícím za IS. Německá média tehdy informovala, že by mezi nimi mohla být i 16letá Linda W. ze Saska.

Dnes drážďanská prokuratura potvrdila, že vojáci v Mosulu skutečně našli 16letou dívku, není prý ale jasné, zda patřila do skupiny dvou desítek žen zadržených v tunelovém systému pod Mosulem. V současnosti dívce pomáhá německé velvyslanectví v Bagdádu, uvedlo státní zastupitelství.

Podle serveru Spiegel Online jsou nyní ve vězení v irácké metropoli dokonce čtyři německé občanky, které se staly členkami radikální sunnitské organizace IS. Šestnáctiletá Linda je podle něj jednou z nich. Jedna ze zadržených Němek má údajně marocké kořeny, další alžírské a třetí pochází z Čečenska, má ale německý pas. V rámci možností se prý všem ženám daří dobře.

Šestnáctiletá školačka z obce Pulsnitz nedaleko Budyšína (Bautzen) zmizela v létě loňského roku krátce poté, co nečekaně konvertovala k islámu. Podle německých médií se radikalizovala na internetu pod vlivem členů IS a následně odjela přes Turecko do Sýrie, kde se stala manželkou jednoho ze sunnitských radikálů.

Mezi dvacítkou dalších zadržených žen zadržených v podzemním systému v Mosulu jsou údajně občanky Ruska, Turecka, Francie, Belgie či Kanady. Pracovaly údajně pro policii samozvaného Islámského státu. V Iráku jim za členství v teroristické organizaci hrozí až trest smrti. Podle agentury AP je možné, že irácké úřady před soud postaví i 16letou Lindu W. z Německa.

V uplynulých letech do oblastí bojů v Sýrii a Iráku z Německa odešlo kolem 930 islamistů. Zhruba pětinu tvořily podle německé kontrarozvědky ženy, asi pět procent nezletilí. Podle odhadů německých úřadů je kolem 145 lidí, kteří Německo opustili, aby se připojili k IS, už po smrti.