Obavy Ukrajiny jsou spojeny hlavně s velkými vojenskými manévry Západ 2017, které v září v Bělorusku a na západě evropské části Ruska uspořádá ruská a běloruská armáda. Kyjev má stejně jako západní státy podezření, že ruské ozbrojené síly po ukončení manévrů zanechají na běloruském území část své výzbroje. Minsk ovšem v poslední době posilování ruské vojenské přítomnosti na svém území odmítá.

Ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak dnes na facebooku napsal, že Rusko může cvičení Západ 2017 zneužít proti Ukrajině i proti Evropě. "Manévry jsou mimořádně mohutné a mohou se stát začátkem agrese nejen proti Ukrajině, ale i proti kterékoli jiné evropské zemi, která má společné hranice s Ruskem," napsal ministr s tím, že Kyjev bude na vývoj "náležitě reagovat".

Velitel amerických jednotek v Evropě generál Ben Hodges agentuře Reuters řekl, že spojenci z NATO budou osud ruské výzbroje umístěné během cvičení v Bělorusku pečlivě sledovat. Náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin dnes v rozhovoru pro agenturu RIA Novosti označil nicméně obavy Západu za "vtip".

I Lukašenko chtěl během jednání s Porošenkem ukrajinské obavy z aliance mezi Minskem a Moskvou rozptýlit. "Netrpíme žádnou alergií, náš obchod ani naše přátelské svazky nejsou namířeny proti nikomu," řekl podle agentury TASS.