"Nikdy jsem nezažila zemětřesení a ještě o takové intenzitě. Myslím, že na tohle nikdy nezapomenu, protože člověk zjistí, jak rychle se něco může zbortit," uvedla. Od úterý je tato devatenáctiletá studentka s rodiči a bratrem ubytována v hotelu v oblasti Lambi, pouhé dva kilometry severně od centra metropole ostrova.

Otřesy a hluk, který zemětřesení okolo 00:30 SELČ způsobilo, pokládala nejprve za projíždějící nákladní automobil. "Rychle jsem byla vyvedena z omylu a probudila bratra," pokračovala Švejnohová. Společně nejprve hledali útočiště v dveřním rámu, neboť z četby věděli, že tam by mělo být bezpečněji. Po prvních otřesech se spolu s dalšími hosty vydali ven.

"Mohli jsme vidět, jak se například vylil bazén a popadaly nějaké sochy. Moc informací jsme neměli, jenom jsme měli zůstat venku a nechodit vůbec do budov," popsala situaci. Ona sama proto vyhledávala podrobnosti na twitteru a sdělovala je dalším hostům. Ti se postupně pokoušeli usnout na lehátkách či sedátkách z hotelového lobby a od bazénu.

"Mysleli jsme si, že za chvilku bude konec, ale zemětřesení se v různých intenzitách vracelo," uvedla Švejnohová. Proto bylo podle ní náročné usnout. "V tu chvíli člověk vnímal jakékoliv otřesy i posun židlí. Dalo by se říct, že tu chvilkově vládla i panika," připustila.

Brňanku Báru Hudečkovou otřesy probudily v jejím hotelu v letovisku Kardamena asi 30 kilometrů od hlavního města ostrova. "Byli jsme ubytovaní ve třetím patře a tak jsem cítila pohyb postele a v koupelně nám popadaly věci. Co ale vím, tak lidé ubytovaní v přízemí toto necítili," sdělila ČTK devatenáctiletá studentka, která je na Kosu s rodiči.

Zemětřesení o síle 6,7 stupně zasáhlo v noci na dnešek Kos i nedaleké turecké pobřeží. Centrum mělo v hloubce deseti kilometrů a ve vzdálenosti asi 11 kilometrů od nejblíže obydleného města. Na Kosu si vyžádalo dva životy - tureckého a švédského občana - a více než 120 zraněných, z nichž 13 vážných případů bylo letecky přepraveny k ošetření na Krétu, do Atén či na Rhodos. Jsou mezi nimi nejen Řekové, ale také Turek, Albánec či Nor.

Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří ČR je v současnosti na Kosu kolem 2000 Čechů, kteří na ostrov jeli s cestovními kancelářemi. Další dvě až tři stovky českých turistů pobývají na Kosu individuálně. V tureckém Bodrumu je s cestovními kanceláři na 500 Čechů, řekl Papež ČTK.

Zemětřesení dočasně uzavřelo letiště na Kosu a tak se dnešní návrat brněnské studentky opozdí zhruba o tři hodiny. Letadlo je nyní na letišti v Tuřanech očekáváno zhruba ve 14:10 SELČ.

Na televizních záběrech a fotografiích hlavního města ostrova jsou vidět popraskané zdi, některé sesunuté na kavárenské stolky v centru.

Nic tak dramatického Hudečková nezažila. Na twitteru v noci s pobavením konstatovala, že z pokoje si automaticky i hluboko po půlnoci vzala kromě pasu a mobilního telefonu také sluneční brýle. "Je mi strašně líto personálu tady. Snaží se, jakože je všechno ok, ale je prostě vidět, že jsou z toho všichni v šoku," napsala také. Evakuováni za příznivého, byť větrného počasí byli podle české turistky všichni obyvatelé jejího hotelu s přibližně 250 pokoji.

"Dovolenou mi to nezkazilo, jelikož dnes odlétám, ale nic příjemného to nebylo," uzavřela Hudečková.