Washington rozhodnutí zdůvodnil tím, že Teherán provozuje "zákeřné operace" na Blízkém východě, které podkopávají "pozitivní přínos" jaderné dohody z roku 2015.

Íránský parlament v úterý zahájil proceduru, která má podpořit íránský balistický program a elitní část revolučních gard. Írán pravidelně testuje své rakety, což podle některých západních zemí porušuje jeho dohodu podepsanou se šesticí států v roce 2015.

USA v reakci na íránský balistický program a další sporné činnosti Teheránu rozšířily svůj sankční seznam o 18 nových íránských firem, organizací a osob.

Jadernou dohodu Teherán uzavřel v roce 2015 se šesti mocnostmi, včetně USA za bývalého prezidenta Baracka Obamy. Irán v ní slíbil, že omezí svůj jaderný program výměnou za uvolnění dlouholetých mezinárodních sankcí.

Americký prezident Donald Trump při své předvolební kampani označoval tuto dohodu za nejhorší, jaká byla kdy podepsána, a hrozil, že ji nechá zrušit. V pondělí jeho administrativa oznámila, že dohodu rušit nebude, ale že zavede sankce kvůli balistickému programu a aktivitám Íránu na Blízkém východě.

Teherán stejně jako Rusko podporuje vládu v Damašku, má také velký vliv na vládu v Bagdádu a pomáhá jemenským šíitským povstalcům.