Trump řekl, že "mocně a rychle hospodářsky zakročí", pokud Maduro od zřízení ÚS neustoupí. Vláda volby do tohoto nového orgánu plánuje na 30. července a chce tak podle kritiků nahradit parlament, kde má většinu opozice. Ta ohlášené volby bojkotuje a má je za nedemokratické, protože způsob jejich konání stanovil prezidentský dekret a volební komise nakloněná Madurově kabinetu.

"Venezuelský lid včera (v neděli) ukázal, že podporuje demokracii, svobodu a právní stát," uvedl Trump v souvislosti s neoficiálním referendem, v němž více než sedm milionů Venezuelanů vznik ÚS odmítlo.

Venezuelský ministr zahraničí Samuel Moncada ale novináře ujistil, že volby se 30. července uskuteční. "Volby jsou projevy politické svrchovanosti (venezuelské) republiky. Nic a nikdo jim nemůže zabránit," prohlásil Moncada.

Venezuelská opozice v pondělí oznámila stupňování protestů proti prezidentu Nicolási Madurovi: chce nově obsadit nejvyšší soud a na čtvrtek ohlásila 24hodinovou stávku. Uvedla též, že se pokusí ustavit vládu "národní jednoty". Podle agentury Reuters by tak mohl vzniknout paralelní kabinet.

Podle průzkumů zřízení ÚS odmítá 70 procent Venezuelanů a 80 procent nesouhlasí s politikou socialistické vlády, která zemi přivedla na pokraj bídy a paralyzovala veřejný život. Protivládní protesty se táhnou už čtvrtý měsíc a vyžádaly si na stovku obětí.