Ofenzivu afghánských jednotek, která začala v sobotu, podpořily nálety amerických letounů F-16 a vrtulníků Apache. Afghánští vojáci nakonec znovu obsadili okresní středisko Naua jižně od správního centra provincie Laškargáh. Naua leží na strategické pozici, neboť jím prochází hlavní severojižní tah.

Operace odráží snahu oslabit pozici Talibanu v provincii Hílmand a zatlačit bojovníky hnutí od provinční metropole, napsala agentura Reuters s odkazem na afghánskou vládu. Vládní oddíly mají dál postupovat na jih podél hlavní cesty k dalšímu okresnímu středisku Garmsír.

Hílmand je společně s Kandahárem považován za baštu Talibanu. Podle místních činitelů bojovníci hnutí nyní ovládají tři čtvrtiny provincie Hílmand, kde se produkuje nejvíce opia na světě. S jeho pomocí islamisté získávají finanční prostředky pro svůj boj, napsala agentura AP. Dlouhodobá ofenziva proti Talibanu v Hílmandu bývá označována za největší vojenskou operací v Afghánistánu od svržení fundamentalistického režimu Talibanu v roce 2001.

Na sklonku roku 2014 skončily po třinácti letech přímé bojové akce USA a NATO na afghánském území, kterých se v době vrcholného nasazení v roce 2011 účastnilo až 130.000 zahraničních vojáků, včetně českých. Na základě dohod, které Kábul uzavřel s Američany i s aliancí zůstal po 31. prosinci 2014 v Afghánistánu menší zahraniční vojenský kontingent. Maximální počet amerických vojáků předchozí americký prezident Barack Obama stanovil na 8400. Agentura AP ale minulý měsíc informovala, že Pentagon vyšle do Afghánistánu 4000 dalších vojáků, kteří budou převážně působit v roli poradců a pomáhat při výcviku afghánské armády. Obdobně v Afghánistánu pomáhá i 13.500 vojáků Severoatlantické aliance, mimo jiné také z Česka. V závěru minulého měsíco NATO oznámilo, že počet aliančních vojáků se zvýší o zhruba 3000.

Po ukončení přímých bojových operací zahraničních jednotek nabralo podle řady komentářů povstalecké hnutí Taliban v Afghánistánu značně na síle. Jeho cílem je svrhnout kábulskou vládu podporovanou mezinárodními silami a nastolit znovu přísný islamistický režim.