Azariův případ je v Izraeli sledován, protože část veřejnosti se vojáka zastává a jeho čin hodnotí stejně jako jeho obhajoba za náležitý projev obrany. Naproti tomu armádní vedení a žalobce jeho čin, kdy střílel na Palestince ležícího na zemi, považují za vraždu.

Incident se stal loni v březnu v Hebronu. Na izraelské vojáky tam noži zaútočili dva Palestinci. Jeden z útočníků byl zastřelen hned a druhý zůstal ležet zraněný na zemi. K němu Azaria přistoupil a střelil ho do hlavy.

Jeho obhájce chtěl vymoci jenom částečné domácí vězení, aby Azaria mohl z domova ve dne vycházet a vracel se jenom na noc. Soud ale nařídil domácí vězení bez úlevy. Jedinou výjimkou je povolení zúčastnit se s rodiči sobotní modlitby.

Proti rozsudku se v březnu odvolal vojenský prokurátor, podle něhož je trest příliš mírný. Odvolal se i Azaria, který tvrdí, že i když Palestinec ležel na zemi, představoval stále nebezpečí.

Část Izraelců byla proti tomu, aby byl voják vůbec souzen, protože podle těchto občanů pouze plnil svou vojenskou povinnost. Jiní ale žádali soud i trest, jelikož Azaria střílel viditelně na bezbranného člověka, který již nikoho neohrožoval. Podle jednoho průzkumu je polovina izraelských Židů toho názoru, že Palestinec měl být zabit na místě. Azariův čin byl zaznamenán a soud měl k dispozici video jako důkazní materiál. Žalobce žádal trest v rozmezí od tří do pěti let.