Jednašedesátiletý Liou se léčí v nemocnici ve městě Šen-jang na severovýchodě Číny. Nemocnice na svém webu sdělila, že disidentovi byl vysazen lék tlumící rozvoj rakoviny s ohledem na rychle se horšící funkce jater. Lékaři také přerušili protinádorovou terapii tradiční čínské medicíny. Jako důvod uvedli nutnost nasadit heparin k léčbě žilní trombózy na disidentově levé noze.

Peking minulý týden diplomatům z USA a EU vzkázal, že Liou je v příliš vážném stavu na to, aby mohl být převezen do zahraničí. Nemocnice ve středu pozvala specialisty z USA a Německa do Číny, aby se mohli podílet na péči o pacienta. "Dozvěděli jsme se, že jeho zdravotní stav se rychle zhoršuje, a to nás zneklidňuje," uvedl zdroj z německého ministerstva zahraničí.

Liou byl podmínečně propuštěn z vězení na konci června po diagnóze konečného stadia rakoviny jater. Od roku 2009 si odpykával jedenáctiletý trest vězení za podvracení státní moci: v Chartě 08, kterou v první vlně podepsalo přes 350 čínských intelektuálů a která se inspirovala československou Chartou 77, volal po respektování lidských práv a zavedení voleb.

Mluvčí čínské diplomacie Keng Šuang dnes odmítl nobelistův zdravotní stav jakkoli komentovat. Vyjádřil ovšem nelibost nad postupem vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zajda Raada Husajna, který záležitost s představiteli Číny projednával. Keng připomněl, že OSN by měla respektovat právní suverenitu Číny a nezasahovat do jejích vnitřních záležitostí.

Diplomatické zdroje v Pekingu tvrdí, že Čínu zneklidňuje eventualita, že by obavy o disidentovo zdraví zastínily vystoupení prezidenta Si ťin-pchinga na summitu G20, který se právě koná v Hamburku.