"Výpady vůči mé osobě jsou spíše cílenou snahou odvést pozornost od vlastního problému, tedy od podezření z šikany, mobbingu a bossingu zaměstnanců muzea," řekl ČTK Štěpán. Připomněl, že situaci v muzeu řeší jeho náměstkyně Martina Berdychová (Východočeši), která má 10. července přinést na radu kraje návrh řešení.

Machková Prajzová, která stojí v čele hradeckého muzea od 1. ledna 2011, případ v úterý pro ČTK označila za vykonstruovanou kauzu a obvinění odmítla. "Já jsem se o údajných problémech dozvěděla až v lednu 2017. Je mi líto, že je znevažována práce celé organizace za několik let," řekla.

V dnešním písemném vyjádření věc označila za štvavou kampaň vůči své osobě. "Neoprávněně nařízené šetření psychologa, vyvolané bez zákonného podkladu a zmocnění panem hejtmanem, tito zaměstnanci využili k vyrovnání účtů se mnou i s celým vedením organizace," uvedla. Zpráva psychologa podle ní obsahuje množství nepřesností a zkreslení, z nichž údajně plynou neobjektivní závěry.

Sedm členů rady se jednoznačně postavilo za ředitelku. "Vždy jsme byli svědky funkční, korektní spolupráce paní ředitelky a odborných pracovníků všech úrovní," stojí v dopise. Signatáři uvedli, že mimořádný audit v lednu prověřil hospodaření muzea a kontroloval pracovněprávní vztahy.

"Jeho závěry shledaly, že muzeum funguje ve všech sledovaných oblastech bez závad," uvedli.

Hejtman má podle signatářů dopisu k ředitelce negativní vztah od roku 2015, kdy se údajně neshodli na společném projektu muzea a Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové, kde byl Štěpán tehdy proděkanem. "Negativní vztah k ředitelce promítl hejtman svým neprofesionálním osobním angažmá v záležitostech muzea," tvrdí signatáři.

Vadí jim, že hejtman v pondělní reportáži České televize řekl, že ředitelku hodlá kraj vyzvat k odstoupení s tím, že jí kraj nabídne jiné místo. Mluvil i o jejím možném odvolání. Podle signatářů zneužil postavení veřejného činitele. "Nejde o ředitelčin bossing podřízených, ale o bossing ředitelky ze strany hejtmana," stojí v otevřeném dopise.

Rada Královéhradeckého kraje bude věc řešit 10. července. V úterý radní vyjádřili znepokojení nad situací a uložili náměstkyni Berdychové, aby radě předložila komplexní materiály týkající se muzea a návrh organizačních a personálních nápravných opatření.

ČT v pondělí uvedla, že radní do muzea poslali psychologa, který vyšetřil 41 pracovníků z 59 zaměstnanců. Podle výsledků si 64 procent z nich stěžovalo na opakovanou šikanu. Mobbing, tedy šikanu na pracovišti, a bossing, což je šikana ze strany vedoucího, připustilo 88 procent.