V pátek 2. června, tedy na úvod třídenní hudební akce, policie zadržela trojici mužů ve věku 21, 24 a 37 let, které podezřívala z přípravy teroristického činu.

Dvojice mladších mužů, kteří pocházejí ze Sýrie, pracovala na stavbě pódií a návštěvnického zázemí festivalu. Ještě před začátkem akce je policie při jisté příležitosti kontrolovala a při této kontrole nalezla jejich akreditační karty. Při ověřování hlídka zjistila, že jméno jednoho z mladíků neodpovídá jménu uvedeném na oficiálním pořadatelském seznamu. U staršího z obou mladíků se navíc ukázala možná spojitost s radikálním salafistickým hnutím v německé spolkové zemi Hesensko.

Tyto nesrovnalosti vyvolaly u policistů podezření, které zesílilo, když 37letý bratr staršího z obou mladíků přijel ze sousedního Hesenska do Koblence v Porýní-Falci, aby dvojici vyzvedl.

V sobotu, tedy den po evakuaci festivalu a zadržení podezřelých, policie trojici propustila. Rovněž umožnila organizátorům, aby v koncertech pokračovali.

Německá prokuratura uvedla, že domovní prohlídky a ani zevrubná kontrola elektronických přístrojů mladíků, jako jsou mobily či počítače, neukázala na žádnou manipulaci s výbušninami.