Vojenští velitelé NATO požádali nedávno o dodatečných asi 3000 vojáků ke stávajícímu počtu přibližně 13.500 příslušníků afghánské mise Resolute Support (Rozhodná podpora). Země NATO a jejich partneři od Ukrajiny po Austrálii pomáhají s výcvikem a rozvojem afghánských bezpečnostních sil.

Podle Stoltenberga už dříve zvýšení svého příspěvku oznámilo 15 zemí a dnes tak učinily další. Britský ministr obrany Michael Fallon například mluvil o posílení britského kontingentu o necelou stovku vojáků.

Podle amerického ministra obrany Jamese Mattise se zatím podařilo zaplnit 70 procent toho, co je pro rozšíření mise Resolute Support potřeba. Mattis dodal, že na základě dnešní diskusí předloží po návratu do Washingtonu americkou strategii v této věci pro prezidenta Donalda Trumpa. "Až bude jasno o strategii, rozhodneme o přesných počtech amerických vojáků," dodal.

Stoltenberg dnes zdůraznil, že úkol operace se nemění - nejde o bojové akce, ale o výcvik a podporu afghánských sil. "Nebojujeme, pomáháme Afgháncům bojovat a převzít plnou odpovědnost za vlastní zemi," řekl.

Podle Stoltenberga je však zřejmá spojitost mezi děním na bitevním poli a možnostmi afghánské vlády dohodnout politické řešení konfliktu.

NATO podle něj vidí potřebu dodatečné podpory ve třech oblastech. Kromě podpory výcviku speciálních sil, které v bojích hrají významnou roli, je to podle něj hlavně podpora rozvoje afghánského letectva, na tom se v Kábulu podílejí také čeští vojáci. Třetí oblastí, kde chce NATO dělat víc, je výcvik a vzdělávání afghánských vojenských velitelů.

Náměstek českého ministra obrany Jakub Landovský v Bruselu novinářům řekl, že Praha nyní nepočítá s posílením své účasti v Afghánistánu, kde je nyní asi 250 lidí. "Je ale dobré vědět, že ČR pomáhá i na svém vlastním území výcvikem afghánských pilotů vrtulníků a opravami těchto vrtulníků. V této oblasti se domníváme, že možné naši pomoc zemi zkoušené terorismem navýšit," podotkl Landovský.

Stoltenberg připomněl, že v květnu se na summitu aliance dohodla, že bude účinněji a intenzivněji postupovat proti mezinárodnímu terorismu.