Levicová opozice pod vedením Jeremyho Corbyna usilovala o zrušení limitu pro zvyšování platů zaměstnanců ve veřejném sektoru - v současnosti je stanoven na jedno procento ročně. Labouristé chtěli v reakci na nedávné teroristické útoky i požár výškové budovy Grenfell Tower v Londýně skoncovat i se škrty v rozpočtech policie a hasičů.

"Bezpečí není levné. Je jasné, že naše bezpečí je kvůli sedmi letům škrtů v rozpočtech pohotovostních složek nižší. Nastal čas na změnu," uvedl Corbyn před hlasováním. Nedávné atentáty v Londýně a Manchesteru podle něj ukázaly, že zaměstnanci pohotovostních složek si zaslouží "zvýšení platu, které jim (vláda) upírala sedm let".

Ministr financí Philip Hammond navzdory odmítnutí návrhu labouristů naznačil, že by vláda v ohledu rozpočtových škrtů mohla udělat určité ústupky. Konzervativci podle něj "nejsou hluší" a chápou signál, který vyslali voliči na počátku června v předčasných volbách. Konzervativci v předvolebním programu slibovali zachování limitu na zvyšování platů ve veřejném sektoru až do roku 2020.

"I když ministři řekli, že se poučili z voleb a naslouchají svým voličům, je jasné, že se nic nezměnilo," uvedl Corbyn po hlasování.

Po parlamentních volbách, kterými chtěla Mayová posílit svou pozici v parlamentu, má Konzervativní strana v 630členné Dolní sněmovně pouze 317 křesel. Pro podporu svého menšinového kabinetu se Mayové podařilo získat severoirskou Demokratickou unionistickou stranu (DUP) s deseti poslanci.

Další zkoušce bude Mayová v parlamentu čelit už ve čtvrtek, kdy by měli poslanci hlasovat o legislativním plánu vlády na příští dva roky. Před týdnem ho v Dolní sněmovně představila královna Alžběta II.