Prošetření neziskových organizací, které na počátku měsíce monitorovaly průběh komunálních voleb, Hun Sen nadnesl na oslavách 66. výročí CPP. Představitele sdružení agentura Reuters dnes kvůli vyjádření nezastihla. V nedělním prohlášení však The Situation Room uvedlo, že v zemi nadále přetrvává politický útlak, nedostává se nezávislého soudnictví a skupiny občanské společnosti čelí zastrašování.

Opoziční Kambodžská národní strana záchrany (CNRP) si v komunálních volbách nevedla špatně a kritici vlády doufají, že vyhraje parlamentní volby v roce 2018, což by znamenalo konec 32 let vlády Hun Sena. Premiér ovšem několikrát zopakoval, že se vlády vzdát nehodlá, a na počátku měsíce dokonce varoval před občanskou válkou, bude-li jeho strana poražena.

Hun Senova CPP získala 1156 zastupitelství oproti 489 zastupitelstvím, jež připadla opoziční CNRP.

Kritici Hun Sena, bývalého bojovníka Rudých Khmerů, obviňují z neférových machinací během voleb. Obránci lidských práv mu přičítají autoritářství, potlačování kritiky a využívání justice, policie i médií k umlčování politických oponentů. Premiérovi se například povedlo vyšachovat bývalého vůdce opozice Sama Rainsyho, který byl nucen odejít do exilu do Francie.

Znalci poměrů kromě toho upozorňují na to, že Hun Sen má zřejmě v úmyslu vytvořit vlastní politickou dynastii. Své tři syny, kteří prošli vojenským výcvikem ve Spojených státech, už dosadil do vysokých funkcí ve vládnoucí straně a v armádě.