Ioahannis mandát Tudoseovi svěřil po schůzce s šéfem Sociálnědemokratické strany (PSD) Liviem Dragneou. Jméno nového předsedy vlády ale PSD veřejnosti oznámila už před touto schůzkou. Tudosea podpořil i koaliční partner sociálních demokratů, Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE).

"Vzhledem k nynější krizi a naléhavosti jejího ukončení... protože poškozuje ekonomiku a pověst Rumunska v zahraničí, jsem se rozhodl jmenovat Mihaie Tudosea budoucím premiérem," oznámil podle agentury Reuters prezident novinářům.

Za normálních okolností by vládu vedl šéf nejsilnější strany, ale sám Dragnea nemůže být ve vládě, protože loni byl odsouzen za volební podvody a podplácení.

Tudose se narodil 6. března 1967 ve městě Brailu na východě Rumunska u hranic s Moldavskem a Ukrajinou. Vystudoval Právnickou fakultu Křesťanské univerzity Dimitrie Cantemira v Bukurešti. Postgraduálně studoval v Belgii, Německu nebo na Georgetownské univerzitě v USA a v roce 2010 získal doktorát vojenských věd na Národní akademii zpravodajských služeb.

V letech 1992 až 1999 pracoval jako úředník v Senátu, poté byl krajským radním, věnoval se profesi právníka nebo přednášel. Zastával také různé funkce ve strukturách sociálních demokratů. Poslancem byl poprvé zvolen v roce 2000 a poté mandát několikrát obhájil. Ministrem hospodářství byl již v letech 2014 až 2015, opět jím je od letošního února.