"Vrať se zpátky na cestu k demokracii, na které jsi jednou byl," vyzval Erdogana Schulz, podle něhož je skandálem, že v Turecku jsou pronásledovány tisíce opozičníků a vězněny desítky novinářů. "Jsme na vaší straně, vy představujete demokratické Turecko, které chceme", podpořil je na dálku Schulz. "Pusťte tyto lidi; pokud je to možné, tak ještě dnes," vzkázal sociálnědemokratický předák Erdoganovi za potlesku stovek delegátů.

Vedle tureckého prezidenta, který podle svých kritiků zemi přetváří v diktaturu, kritizoval dnes Schulz i populisty typu Francouzky Marine Le Penové, Nizozemce Geerta Wilderse, italské Ligy severu nebo Svobodné strany Rakouska.

Na mušku si Schulz vzal i země visegrádské skupiny a jejich přístup k přijímání uprchlíků. Není podle něj možné, aby tyto státy - Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko - vyžadovaly solidaritu při rozhodování o sankcích vůči Rusku nebo v jiných otázkách, ale zároveň odmítaly být solidární při přijímání běženců. "Solidarita není žádná jednosměrka," nechal se slyšet Schulz.

Povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků odmítají všechny země visegrádské čtyřky. Vůči Česku, Polsku a Maďarsku kvůli nenaplňování těchto kvót zahájila nedávno Evropská komise řízení.

"Ale i u nás jsou zástupci takzvané neliberální demokracie a jsou u nás aktivní," řekl také kandidát sociálních demokratů na kancléře. Na mysli měl přitom protimigrantskou Alternativu pro Německo (AfD). "Tito lidé nepatří k našemu modernímu Německu," řekl Schulz, podle něhož by sociální demokraté měli snažit, aby se AfD v zářijových volbách nedostala do Spolkového sněmu.

Aktuální průzkumy dávají AfD dobré šance. Strana by mohla dostat kolem sedmi až osmi procent hlasů.