Prezidentův mluvčího po testu uvedl, že Jižní Korea si musí udržovat vojenský potenciál, který by zajišťoval její převahu nad severním sousedem, aby se tak na Korejském poloostrově udržel mír a aby budoucí politiky vůči KLDR byly účinné. Mluvčí nesdělil, jak daleko a kam balistická střela Hjonmu-2 doletěla, ale řekl, že přesně zasáhla plánovaný cíl.

Severní Korea tento rok testovala několik nových raketových systémů, podle odborníků i výkonnou balistickou střelu středního doletu, jež by v budoucnu mohla dosáhnout i takových cílů, jako je americká Havaj či Aljaška. V minulém roce provedla KLDR dva jaderné testy - neskrývaně vyvíjí mezikontinentální balistickou střelu s jadernou hlavicí, jež by dosáhla americké pevniny, napsala agentura AP.

Třebaže Mun již během prezidentské kampaně vyzýval k dialogu, ve čtvrtek v rozhovoru s agenturou Reuters uvedl, že pokud KLDR přikročí k testu mezikontinentální balistické rakety (ICBM), anebo provede šestý jaderný test, měly by na ni být uvaleny "tvrdé" sankce. Vyzval při té příležitosti také Čínu, aby vůči KLDR postupovala ostřeji.

Jižní Korea chce balistickou střelu Hjonmu-2, jež by měla zasáhnout cíle vzdálené až 800 kilometrů, nasadit po dalších dvou kolech testů.

Raketa se považuje za klíčovou složku preventivního obranného systému, o nějž Jižní Korea kvůli raketovým a jaderným testům severního souseda usiluje. Soul kromě rozšiřování raketového arsenálu posiluje i systémy protiraketové obrany. Vedle baterií Patriot byl do obrany regionu zapojen i americký protiraketový štít THAAD, který je částečně instalován v okrese Songdžu na jihovýchodě země.