Vláda už několik let vysokým školám slibuje zvýšení jejich rozpočtu, v minulých letech ale stagnoval. Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) letos naplánovala růst rozpočtu vysokých škol na příští rok o 4,5 miliardy korun. Její návrh vláda schválila, ale ministerstvo financí ve svém návrhu částku snížilo na 100 milionů korun. S tím zásadně nesouhlasí Česká konference rektorů i Rada vysokých škol.

Pilný podle Zimy rektorům na jednání připomněl, že se vláda zavázala k maximálnímu deficitu státního rozpočtu ve výši 50 miliard korun. Požadavky ministerstev podle něj přesahují plánovaný schodek o 111 miliard korun. "Teď samozřejmě bude otázka, jaké priority přinese pan ministr Štech za resort školství," poznamenal Zima. O konkrétních sumách peněz pro vysoké školy dnes rektoři s ministrem nemluvili, dodal.

Podle ministra Štecha navrhovaných 100 milionů korun pro vysoké školy neodpovídá slibům vlády. "Navýšení rozpočtu vysokým školám je jedna z mých priorit, možná v této chvíli velmi významná priorita při vyjednávání rozpočtu," napsal dnes ČTK. Platy zaměstnanců se podle něj sice na různých fakultách a v různých oborech liší a ovlivňují je i různé granty, obecně ale podle něj není situace na vysokých školách dobrá.

"Nebudu předjímat, jaký bude vývoj vyjednávání s panem ministrem financí. Já s ním o tom chci mluvit, chci předložit také argumenty, a to jak to vidím z hlediska vývoje i z pohledu ministerstva školství," uvedl Štech. Chce se snažit o takové navýšení, které zajistí kvalitu a různorodost vysokých škol a které zlepší postavení studentů a doktorandů.

Jednání budou podle Zimy pokračovat celé léto. "Zítra (v pátek) se uvidím při předávání profesorských diplomů s panem ministrem Štechem, se kterým jsem mluvil i telefonicky. Příští týden mám schůzku s panem předsedou hnutí ANO (Andrejem) Babišem, pak máme schůzku s představiteli odborů," vyjmenoval. S ministrem Pilným se rektoři sejdou opět pravděpodobně na přelomu července a srpna, kdy už by měly být hotové konkrétní návrhy priorit rozpočtu. Pokud se ho nepodaří navýšit, chtějí se rektoři 6. září sejít a dohodnout se na dalším postupu. Zvažovali by pak zřejmě i nějakou formu protestů.