Evropská restriktivní opatření, o nichž bylo rozhodnuto v roce 2014, omezují export některých technologií do Ruska či přístup některým ruským finančním institucím na kapitálové trhy. Moskva reagovala sadou vlastních protiopatření.

Po dnešním politickém rozhodnutí unijních špiček budou sankce fakticky prodlouženy v nejbližších dnech. Platit pak budou až do konce ledna 2018.

Summit EU dnes o věci rozhodl poté, co jeho účastníky v podvečer u pracovní večeře německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron informovali o pokroku - či spíše jeho nedostatku - v prosazování dohod z běloruského Minsku. S nimi sankční režim unie svázala na jaře 2015.

Dnešní večerní rozhodnutí summitu už dopředu před polednem přivítal ukrajinský prezident Petro Porošenko, který v Bruselu před summitem jednal s Tuskem i některými dalšími evropskými politiky. Své sankce vůči Rusku nyní přitvrzují také Spojené státy.

Hospodářské sankce nejsou jedinými opatřeními, kterými EU reagovala na ruské chování v ukrajinské krizi. V pondělí unie o rok prodloužila sankční opatření související s ruskou anexí poloostrova Krym.

jd šeb