Předseda unijních schůzek Donald Tusk dnes zopakoval, že podle jeho názoru se summit koná ve změněné atmosféře, daleko optimističtější než dříve. Je však podle něj třeba skutečně splnit to, co EU občanům slíbila, a státy proto musejí pokročit ve zlepšování své spolupráce v obraně i bezpečnosti, včetně snahy napomoci boji s terorismem a omezování radikalizace například na internetu.

Večer by měli šéfové států a vlád osmadvacítky diskutovat o mezinárodních vztazích s různými zeměmi a například potvrdit, že EU hodlá o dalšího půl roku protáhnout sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu na východě Ukrajiny.

Poté by měla britská premiérka Theresa Mayová své kolegy informovat o svém pohledu na vývoj v Británii a na v pondělí zahájené rozhovory o brexitu. Ona sama dnes uvedla, že plánuje nastínit, jak si Londýn představuje řešení nejdůležitější unijní priority v první fázi rozhovorů. Tou je zachování práv unijních občanů v Británii a Britů v EU. Mayová poté jednání opustí a o vývoji kolem brexitu budou dál hovořit už jen vrcholní představitelé ostatních 27 zemí bloku.

Měli se zabývat také otázkou, jak přesně v příštích měsících vybrat, do kterých států se z Londýna přesunou dvě unijní agentury, které tam nyní mají své sídlo. Věc zatím nedokázali vyřešit diplomaté, ani ministři odpovědní za evropskou problematiku.