"Pravidla hry brexitu se změnila," uvedl Khan v prohlášení. Přístup na jednotný trh Evropské unie by podle něj měl být zajištěn přinejmenším během přechodného období, kdy bude Británie pracovat na odchodu z unie.

"Vláda nyní musí naslouchat vůli lidu, dát stranou ideologii a vyjednat rozumný brexit, který zajistí pokračování přístupu Spojeného království na jednotný trh," uvedl londýnský starosta. Obyvatelé britské metropole se téměř přesně před rokem v referendu vyslovili jasnou většinou pro setrvání Británie ve svazku s dalšími sedmadvaceti evropskými zeměmi; celostátně referendum vyznělo pro odchod Britů z bloku..

Premiérka Mayová je zastánkyní takzvaného tvrdého brexitu, tedy jasného oddělení Británie od EU včetně opuštění jednotného trhu. Podle Khana ale ztratila vláda konzervativců mandát k tvrdému brexitu poté, co přišla po předčasných volbách na počátku června o většinu v Dolní sněmovně.

Dnes se britská ministerská předsedkyně účastní summitu evropské osmadvacítky, na kterém se bude hovořit mimo jiné o počátku jednání mezi Bruselem a Londýnem. Mayová by mohla nastínit, s jakým návrhem chce přijít v otázce zajištění práv občanů EU v Británii po brexitu.