Kancelář generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese oznámila, že svou podporu centru organizace stáhla ihned poté, co se dozvěděla, že bylo pojmenované po Dalál Mughrabíové.

"Oslavování terorismu nebo pachatelů ohavných teroristických činů je nepřípustné za jakýchkoli okolností," uvedl Guterresův úřad. "OSN opakovaně vyzvala k ukončení podněcování k násilí a nenávisti, které je jednou z překážek míru," dodal.

Představitelka organizace, která stojí za vybudováním střediska, v reakci na oznámení OSN uvedla, že je "příjemně překvapená, že má generální tajemník OSN čas na to, aby se zmínil o malé palestinské vesnici okupované Izraelem". Zdůraznila zároveň přínos centra pro místní komunitu nehledě na jeho jméno.

Teroristický útok z 11. března 1978 vešel do dějin Izraele jako Masakr na pobřežní dálnici. Vyžádal si 38 obětí. Tehdy ani ne dvacetiletá Mughrabíová byla členkou komanda, které připlulo z Libanonu a vylodilo se v Izraeli. Útočníci nejprve zabili šest lidí v taxíku, poté unesli autobus. Když ho zastavili izraelští vojáci, rozpoutala se přestřelka a nakonec se Mughrabíová i s unesenými cestujícími ve voze odpálila. Palestinci ji považují za mučednici, podle Izraele je teroristkou.

OSN stažení podpory centra oznámila jen den poté, co Norsko Palestince vyzvalo, aby mu vrátili peníze, které jim skandinávská země poskytla. Norské ministerstvo zahraničí v neděli uvedlo, že "nedovolí, aby bylo spojováno s institucemi, které se nazývají po teroristech". Izraelský premiér Benjamin Netanjahu postoj OSN i Norska ocenil.