"Vnímáme diskusi, která se týká vícerychlostní Evropy, ale současně vidíme určitá rizika. Jako země, která zatím neplatí eurem, bychom si přáli, aby klíčová rozhodnutí, která se budou týkat rozhodnutí Evropy, se stále odehrávala u stolu, kde bude sedět všech 27 členských zemí," uvedl Sobotka.

Český premiér se v debatě vyslovil pro stanovení transparentních pravidel pro připojení každé z členských zemí EU do projektu vícerychlostní Evropy.

Novinářům Sobotka později řekl, že již v současnosti fungují v EU nejméně dvě rychlosti, a to schengenský prostor volného pohybu osob a eurozóny, jejímiž členy nejsou všechny členské země EU.

"Pro nás je velmi důležité, pokud se bude posilovat spolupráce v některých oblastech, tak aby ty skupiny byly vzájemně prostupné. Nechtěl bych, aby se vytvářely instituce eurozóny, které budou mít vliv na fungování celé Evropské unie, aniž by na to měly vliv země, které eurem neplatí," řekl Sobotka, jenž se před vystoupením na konferenci Globsec sešel s Tuskem, s nímž hovořil o přípravě nadcházející schůzky státníků EU.

Český premiér na brífinku také uvedl, že ČR by měla do eurozóny vstoupit, ale takový krok si vyžádá dobrou přípravu. "Udělali jsme hodně v oblasti stabilizace našich veřejných rozpočtů, naše ekonomika roste. V čem vidím ještě problém, je rozdíl mezi mzdami u nás a v zemích jako je Německo a Rakousko. I v České republice bychom se měli dohodnout, jaké podmínky budeme chtít splnit (...) pro to, abychom mohli stanovit termín pro přijetí eura," uvedl Sobotka.

Podle Sobotky je zjevné, že eurozóna bude do budoucna platformou pro užší spolupráci. "Nechtěli bychom, aby se vytvářely bariéry uvnitř Evropské unie mezi eurozónou a ostatními zeměmi a vznikaly příkopy, které by nám potom ztěžovaly schopnost se třeba posunout do těch jiných rychlostí," řekl na konferenci Sobotka. Dodal, že prioritou EU by mělo být například posílení bezpečnosti, dále ochrana vnějších hranic, boj proti terorismu či podpora investic.

Podle slovenského premiéra Fica, jehož země zavedla euro v roce 2009, se Německo a Francie mohou stát novým integračním motorem pro eurozónu. "My se hlásíme k tomu, že když se startuje nový motor integrace, tak nejenže chceme být součástí diskuse, ale chceme být i v jádru. Tento proces ale nemůže rozdělovat EU," uvedl Fico.

Tusk i premiéři ČR a Slovenska hovořili také o spolupráci mezi EU a USA pod vedením administrativy nového prezidenta Donalda Trumpa.

"Můj dojem po schůzce států G7 je takový, že naše spolupráce včetně transatlantické spolupráce EU-USA bude jednodušší, než jsme očekávali," řekl Tusk a dodal, že je větším optimistou, než původně očekával.

Sobotka by uvítal angažmá Trumpa při řešení konfliktu v Sýrii. "Podle mého názoru pokračování politického dialogu v Sýrii, hledání dohody, která by ukončila válku v Sýrii, je něco, co bychom měli chtít po novém americkém prezidentovi v rámci role, kterou Spojené státy hrají," řekl český premiér.

Podle Fica EU musí být významnějším hráčem ve světovém dění a neměla by se spoléhat na kroky Spojených států a dalších mocností.