"U mě se zvýšily tržby. (Bývalý ministr financí Andrej) Babiš si myslí, že to je díky jeho EET, ale není. V Dobřanech se zavřely dvě hospody a lidé přešli ke mně," uvedl Josef Hájek, majitel pivnice v šestitisícových Dobřanech, kde je osm hospod, ale před 20 lety jich bylo 15.

Pro personál je obsluha EET zdlouhavější. Pivnice má ale stále klasické účtenky. Na dokladu zákazníkům nerozděluje jednotlivé položky, ale vyjede mu jen celkovou sumu, což zákon umožňuje. "Kdybychom mu psali 15 piv místo na účtenku na pokladnu, tak by se s námi třeba hádal, že jich měl jen 13," uvedl. Když chce zákazník zaplatit, číšnice to před ním spočítá. Na pokladně pak rozdělí útratu s 21procentním DPH za alkohol a s 15procentním DPH, například za tyčinky, čokoládu a kávu. "Zmáčkne dvě tlačítka. Během dvou vteřin se to vrátí zpátky z finanční správy a vyjede pokladní doklad se součtem, který dostane zákazník i s účtenkou," řekl Hájek.

Pokud si někdo koupil dražší pokladnu, může evidovat zboží ve skladu, což Hájek vidí jako jednu z mála výhod EET, protože hned ví, jaké zboží má objednat. "Dal jsem za ni 90.000 korun, ale ten program nevyužívám. Protože když si dá partička každou kořalku jinou, tak by servírka musela každou ťukat na pokladnu a strávila by tam 1,5 minuty, za niž je schopná načepovat pět piv a roznést je.

Kvůli EET nezdražoval. "Upravil jsem pouze od února cenu desítky o korunu na 23, protože všichni zdražili o 1,50 až dvě koruny. Chtěl jsem více peněz na personál a navíc se všude zdražily služby, například opravářů, a také energie," uvedl Hájek.

Podle Františka Švelcha, který provozuje v Sušici restauraci U Švelchů, vodácké tábořiště a letní provozovnu, EET velmi zdržuje. "Je to zbytečné, kdo švindloval, švindluje dál. Jediné, co to udělalo, je fakt, že to národ rozdělilo na nás zloděje a na ty v uvozovkách poctivé. Podle mých informací je provoz EET dražší, než vydělá. Najali spoustu úředníků," uvedl Švelch. Kontroly zatím neměl.

Na Sušicku skončily hospody na vesnicích, což mu ale nové zákazníky nepřivedlo. Podle Švelcha vznikla spousta hasičáren a sportovních klubů bez registrace EET. Kvůli EET musel zdražit jídlo i pivo o 15 procent. "První dva tři měsíce chtěli ještě účtenky důchodci, že zbohatnou na loterii, ale teď už je nikdo nechce," uvedl.

Restaurace měla pokladny už dlouho a vydávala účtenky na požádání. "Finanční úřad si nás mohl zkontrolovat kdykoliv," uvedl Švelch. Podle něj byly kontrolní nástroje na nekalé praktiky už dříve. Finanční úřady mohly poznat, že není normální, když hospoda zaměstnávající deset lidí vydělá za rok půl milionu. Finanční úřady nemají přístup do systému EET, nechodí kontrolovat EET, ale jen tržby firmy, dodal.